DZIEŃ ZIEMNIAKA

PROJEKT WITAMINKI- DZIEŃ KAPUSTY

SOK DLA MIKOŁAJA

DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA

DZIEŃ DYNI

PIECZENIE JABŁECZNIKA

Działania w roku szkolnym 2024/2025

 

 

 

“PROGRAM DLA SZKÓŁ”

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE O CHARAKTERZE EDUKACYJNYM

 

 

Program dla szkół ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz produkty mleczne. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I – V szkół podstawowych. Nad realizacją programu czuwa Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

W ramach programu dzieci:

• otrzymują owoce i warzywa oraz produkty mleczne

• biorą udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.

 

RODZAJE DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH O CHARAKTERZE EDUKACYJNYM

Działania edukacyjne stanowią obok udostępniania dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych jeden z głównych elementów Programu dla szkół. Dzięki nim dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, w szczególności poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz m.in. jak postępować, aby nie marnować żywności. Szkoły podstawowe uczestniczące w Programie dla szkół zobowiązane są zrealizować co najmniej dwa działania edukacyjne w semestrze zgodnie z zakresem i katalogiem.

Katalog działań edukacyjnych (wg rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 31 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowego sposobu realizacji w szkołach środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym, które służą prawidłowej realizacji programu dla szkół oraz upowszechniają wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe, Dz. U. z 2017 r. , poz. 1659):

  • organizowanie konkursów i festynów tematycznych,

  • organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych lub zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, w tym ekologicznych, zakładów mleczarskich, wycieczek na lokalne rynki,

  • organizowanie warsztatów kulinarnych,

  • zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych w rożnych formach,

  • wspólne spożywanie drugiego śniadania, połączone z degustacją owoców i warzyw oraz mleka i ich przetworów, w tym produktów ekologicznych i regionalnych,

  • inne sposoby upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw oraz mleka i ich przetworów, a także o pochodzeniu i uprawie owoców i warzyw oraz mleka (np. wystawy, prezentacje, gazetki),

Publiczna Szkoła Podstawowa

im. Tadeusza Kościuszki

w Zgłowiączce

Created by Magdalene Twardowska